piątek, 31 maja 2013

Pyszna klasyka.Sernik krakowski.

Podobno kłamstwo powtórzone wielokrotnie staje się prawdą. Czy mogę więc powiedzieć, że nie lubię serników? Piszę tak za każdym razem gdy pojawia się tu kolejny przepis na ciasto z twarogiem. Tym razem postanowiłam upiec coś bardziej klasycznego. Po przejrzeniu kilkunastu propozycji wygrzebałam u Majany przepis na klasyczny sernik krakowski. Ciasto wyróżnia się pysznym kruchym spodem i niezwykle wilgotnym wnętrzem. Można je dowolnie wzbogacić o ulubione bakalie i zmodyfikować proporcje na większą blaszkę co jest wysoce wskazane, ponieważ znika w tajemniczych okolicznościach. Radzę też użyć klasycznego twarogu półtłustego i trzykrotnie go przemielić- to zupełnie inny smak niż ser w wiaderku. Porcja na formę o wymiarach 25x 35 cm, lub tortownicę o średnicy 26 centymetrów.


Sernik krakowski

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • jedno jajko
  • 125 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
Wszystko ze sobą połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Z kuli odkroić 1/3 ciasta i ponownie schować do lodówki. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć na dno blaszki lub tortownicy, nakłuć widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach aż się zezłoci.

Na masę serową:
  • jeden kilogram zmielonego twarogu półtłustego
  • 250 gram cukru
  • osiem jajek
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • trzy łyżki cukru waniliowego
  • 100 gram miękkiego masła
  • dowolne bakalie takie jak skórka pomarańczowa, rodzynki itp.
  • jedno roztrzepane żółtko
Masło ubić z 200 gramami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i twaróg oraz bakalie. W osobnej misce ubić białka pod koniec ubijania dodając 50 gram cukru. Połączyć delikatnie z masą serową. Wylać masę na podpieczony kruchy spód. Wyjąć z lodówki pozostałość kruchego ciasta i rozwałkować wycinać paski i ułożyć krateczkę. Paski posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec około 50- 60 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier z jednego białka, 150 gram cukru pudru i soku z jednej cytryny. Po ostygnięciu posmarować wierzch lukrem. 


7 komentarzy:

  1. A jak ładnie przewiązany wstążką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda przepysznie, a dekoracja bajeczna - sama wiosna i radość u Ciebie, świetne antidotum na tę słotę i szarość za oknem...

    OdpowiedzUsuń
  3. O,smacznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne zdjęcia :)
    A sernik musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pięknie u Ciebie wygląda! Śliczna kratka Ci wyszła. Mnie nigdy nie wychodzi, jak wiesz hihi;-)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek wygląda wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten serniczek to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń