środa, 20 czerwca 2012

Rabarbar zapuszkowany! A właściwie zasłoikowany;)


Co za pogoda! Obiecałam sobie pewnego styczniowego poranka, kiedy temperatura na termometrze pokazywała -22 stopnie obiecałam sobie, że nie będę narzekać na letnią temperaturę mając w pamięci dwa swetry, grube rajstopy czy też ciężki płaszcz. Trudno też nie pamiętać tęsknoty za cudownymi , świeżymi warzywami i owocami pełnymi słońca i witamin. Teraz w środku sezonu na większość takich rarytasów warto zadbać o to by znalazły się w słoiczkach. Ja przerabiam je na kompoty, bo chyba jestem w tej dziedzinie tradycjonalistką i uważam że żadne gazowane, kolorowe cuda nie zastąpią go jako napoju do obiadu. Przygotowałam również dżem z rabarbaru, podaję przepisy choć nie ma w nich nic wyszukanego.

Kompot z rabarbaru i truskawek 

dwa kilo rabarbaru, obranego i pokrojonego na niezbyt cienkie kawałki 
*        kilogram dojrzałych truskawek( bez szypułek, umyte) 
*         cukier- zależnie od owoców i preferencji smakowych od 30 do 80 dag 
*       woda

Do wymytych dużych słoików wsypujemy umyte i pokrojone owoce. Wodę zagotowujemy w dużym garnku z cukrem. Zalewamy owoce słodką wodą, pamiętając że owoce puszczą sok więc trzeba zostawić w słoiku miejsce. Zakręcamy suchymi zakrętkami i pasteryzujemy około 20 minut. Uwaga! Kompot do słoików dobrze robić trochę słodszy ponieważ można go będzie potem rozrzedzać.



Dżem z rabarbaru
·        dwa kilo rabarbaru obranego i pokrojonego w centymetrowe plastry
·         60 dag cukru( lub więcej jeśli lubimy słodkie przetwory)
·         Dwa konfitur –fixy ( u mnie firmy „Diamant” na bazie pektyny)

Owoce wsypujemy do dużego garnka. Dodajemy cukier i zaczynamy gotować na bardzo wolnym ogniu. Kiedy owoce już zmiękną i stworzą pożądaną przez nas konsystencję, dodajemy konfitur- fix i gotujemy jeszcze trzy minuty cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy dbając o to by pokrywki były suche. Konfitur nie pasteryzujemy bo mogą się rozżelować.


1 komentarz:

  1. I need to to thank you for this great read!!
    I certainly loved every bit of it. I have you bokk marked to look
    at new stuff you post…

    Here is my web blog :: Single In New Hampshire

    OdpowiedzUsuń