piątek, 13 stycznia 2012

Pizze w rozmiarze "XS".

Bardzo przyjemne "drobiazgi". U mnie wersja XS bo były średnicy mniej więcej denka od standardowej szklanki. Można dodać do nich ulubionych dodatków, podsmażyć pieczarki, zrobić tylko z białej mąki i świeżych drożdży, dosypać do środka ziół lub innych przypraw. Całkowita dowolność! Mniej się człowiek przy nich brudzi podczas jedzenia, niż przy tradycyjnej pizzy więc polecam na przyjęcie, gdzie kapiące jedzenie na wieczorową kreację jest wybitnie denerwujące( to bardzo, bardzo łagodne określenie;) Porcja na 30 sztuk.





Mini- pizze

* 60 dag mąki( u mnie połowa pszennej i połowa pełnoziarnistej)
* dwie łyżki oliwy z oliwek
* dwie paczki suchych drożdży (14 gram)
* łyżeczka soli
* 300 ml wody( u mnie zeszło nieco więcej)

* koncerat pomidorowy
* oregano
* oliwa
* cebula czerwona lub żółta
* dowolna, ulubiona wędlina, warzywa takie jak pieczarki, papryka, pomidor i co Wam jeszcze fantazja kulinarna podpowie;)


Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, drożdże i oliwę. Robimy małe wgłębienie w środku i wlewamy stpniowo wodę ugniatając. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i jego wyrabianie trwa dosyć długo. Kiedy już będzie odchodzić od dłoni odstawiamy je i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach placuszki wielkości denka kubka lub szklanki.Każdy smarujemy koncentratem i posypujey oregano. Układamy wybrane dodatki w dowolnej kolejności i posypujemy wszytsko po górze serem. Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto lekko zbrązowieje, a ser się rozpuści. Podajemy ciepłe lub zimne, z keczupe lub sosem czosnkowym.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czy jeżeli upieke te pizze wieczorem to beda one na drugi dzien kolo 12 zjadliwe (na zimno)?? Szukam czegos slonego jako poczestunek na moje pozegnanie w pracy i myslalam o tych pizzach.. Co o tym myslisz?? :)

    OdpowiedzUsuń