sobota, 9 lipca 2011

Muffiny do piwa

Sezon grillowy w pełni. Te muffiny idealnie się nadają do grillowanego mięsiwka, a jeszcze bardziej do zimnego piwka. To doskonałe zastępstwo chipsów, paluszków czy innych słonych przekąsek. Przepis pozwala na improwizację i dodawanie ulubionych dodatków. Dzisiaj tak się skupiłam nad ich ekscytującą formą wytrawności, że zapomniałam wsypać do następnych(podwójnie czekoladowych!) cukru;D No cóż, trzeba przyznać że każdemu się czasem zdarzają takie wtopy no i zawsze musi być ten pierwszy raz.



Muffinki do piwa

* 300 gram mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150 gram margaryny
* 1 jajko

* 1/2 szklanki mleka(lub opcjonalnie piwa)
* 150 gram startego żółtego sera(startego na grubym oczku)
* przyprawy:
czerwona papryka mielona, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, czosnek oraz każda inna która jest ulubioną dla podniebienia w ilościach optymalnych do preferencji
* 4 kopiate łyżki kukurydzy
* jedna mała cebula
* pół małej papryki w ulubionym kolorze
* kiełbasa lub szynka(ok. 100 gram)


Margarynę rozpuścić.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać w misce. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, oraz kiełbaskę lub szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz 3/4 sera. Przyprawić według preferencji. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, jajko, wlać mleko lub opcjonalnie piwo. Wymieszać wszystko w misce i wykładać do foremek lub papilotek do 2/3 wysokości. Posypać pozostałym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Można dodawać pieczarki lub inne ulubione warzywa, podawać z keczupem lub sosem czosnkowym zarówno na zimno jak i na ciepło.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. bardzo pomysłowe, jako miłośnik piwka i przekąsek - muszę powiedzieć, że jestem zachwycona!:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam na próbę, bez imprezy ;) Moja wersja była z piwem zamiast mleka, z kiełbasą, kukurydzą, papryczką chili, marynowaną jalapeño i suszoną bazylią i majerankiem. Wyszły pyszne, a z kapką ketchupu jak pizza :D Fajnie, że można je odgrzewać - robią się bardziej chrupiące i chyba nawet jeszcze pyszniejsze niż świeżo po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały i polecam się na przyszłość:)

      Usuń
    2. Tutaj jest efekt :) http://redandpale.blox.pl/2012/05/Muffiny-do-piwa.html jeszcze raz dziękuję za przepis :) zdecydowanie będę do niego wracać :)

      Usuń